Emplonet Verslo atrankų padalinio vadovė Martyna Zubauskaitė

Sakoma, kad vasarą naujo darbuotojo geriau neieškoti – šiuo laikotarpiu dalis kandidatų ar samdančiųjų vadovų ilsisi ilgosiosiose atostogose, procesai sulėtėja ir nusikelia į judresnį rudens sezoną. Bet ar tai tiesa? Anot Emplonet Verslo atrankų padalinio vadovės Martynos Zubauskaitės, tinkamai planuojant darbus, vasara gali būti geras laikotarpis ir naujam darbuotojui rasti, ir intensyvesniam rudeniui ruoštis.

Kai kurie kandidatai vasarą atviresni atrankoms

„Dalis organizacijų vasarą personalo paieškas pristabdo argumentuodami, kad šiuo laikotarpiu beatostogaujančius kandidatus yra sudėtinga „sugaudyti“. Tuo metu mūsų agentūros praktika rodo, kad tai nebūtinai yra tiesa, nes bendra taisyklė neegzistuoja: vieni mūsų kalbinami kandidatai kaip tik siūlo palaukti, kol jie išeis į atostogas ir turės laiko pasikalbėti, kiti – visiškai „atsijungia“ ir išvyksta/intensyviai keliauja“, – pasakoja M. Zubauskaitė. 

Ji priduria, kad vasarą daugiau galimybių suteikia tas faktas, kad daugelis įmonių sulėtina tempus: „Pavasarį dažniau girdime apie užklupusių darbų gausą, o tai gali atbaidyti kandidatą nuo aktyvesnių kito darbo paieškų, dalyvavimo pokalbiuose. Kai šie darbai nuslūgsta, personalo paieškos ir atrankos specialistui atsiranda puikių progų pakalbinti kandidatus.“

Apie tai, kad atostogų metas gali būti tinkamas laikas „galvų medžioklei“, byloja ir įvairūs tyrimai – „Visier.com“ tyrimas atskleidė, kad per atostogas apie išėjimą iš darbo susimąsto net 44 proc. darbuotojų. „To paties tyrimo duomenimis, sprendimą išeiti iš darbo po atostogų priima net 20 proc. darbuotojų. Taigi, jeigu norite „sumedžioti“ talentą pirmieji, vasaros laikas gali tapti puikia proga, ypač jei šie atostogaujančio darbuotojo apmąstymai yra švieži.“

Sklandesnis naujo darbuotojo įvedimas

Dar vienas specialistės argumentas, kodėl vasarą darbuotojų samdos klausimo geriau nenukelti – sklandesnis, paprastesnis naujo darbuotojo įvedimas (angl. onboarding).

„Ne paslaptis – vasarą vykdomos atrankos gali užtrukti. Tačiau jeigu jas pradėsime vasaros pradžioje, būsime kantrūs, proaktyvūs, kandidatų tiksliai išsiklausinėsime jų grafikų, tikėtina, kad rugpjūtį naujas darbuotojas jau bus jūsų komandos dalis, bus apmokomas, o rugsėjį, kada jo pagalbos organizacijai turbūt labiausiai ir reikės, jis bus pasiruošęs rimtesniems darbams“, – tikina pašnekovė.

M. Zubauskaitė pasakoja, kad jos praktikoje dažnai pasitaiko organizacijų, kurios iš anksto perspėja apie rugsėjį planuojamas darbuotojo paieškas. „Ir vis dėlto didele dalimi atvejų išeina situacija „ieškosime rytoj, o reikėjo vakar“. Išankstinis pasiruošimas, nuosaikesnis, ramesnis darbuotojo įvedimas bus lengvesnis ir pačiam kandidatui, ir jūsų komandai“, – sako ji. 

Į darbo rinką įžengia ir jaunimas

Vasaros laikotarpis atneša ir gerų žinių pradedančiųjų specialistų ieškančioms organizacijoms – į darbo rinką įžengia mokyklas ir studijas baigę jaunuoliai.

„Tai puiki galimybė, jei ieškoma specialistų, kurie galėtų atlikti bazines funkcijas, nereikalaujančias aukštos kvalifikacijos ar darbo patirties. Tokie neseniai į darbo rinką įžengę specialistai dažniausiai ieško pirmos darbinės patirties, o vasaros laikas yra labai tinkamas jų įvedimui. 

Taip pat tai gali būti svarbus laikas organizacijoms, ieškančioms darbuotojų su tam tikru išsilavinimo laipsniu, pavyzdžiui, jeigu darbo pozicijos kriterijuose yra numatytas bakalauro/magistro išsilavimas. Jeigu iki šiltojo sezono tokio kandidato rasti nepavyko, tikėtina, birželį/liepą seksis kur kas paprasčiau“, – tikina specialistė. 

Kaip planuotis darbus?

Vis dėlto reikėtų nepamiršti, kad vasarą atostogauja ne tik kandidatai, bet ir samdantieji vadovai. Dėl to M. Zubauskaitė rekomenduoja vasarinę samdą bei pavadavimo klausimus pradėti planuotis kaip įmanoma anksčiau. 

„Atrankas vertėtų planuoti pagal samdančiųjų vadovų atostogų grafiką ir juos pavaduoti galinčių darbuotojų galimybes. Pavaduojantis asmuo turėtų būti gerai informuotas apie atrankų eigą ir savo darbą atlikti kokybiškai. Jeigu nėra galimybės atostogų metu pakeisti samdančiojo vadovo, atrankos procesą derėtų planuotis iki jo išėjimo į atostogas ir po grįžimo iš jų“, – sako specialistė. 

Kol atsakingas samdantysis vadovas atostogauja, dėmesį sutelkti būtų galima į kitas svarbias užduotis, pavyzdžiui, asmenybinių ar protinių gebėjimų testavimą, praktinės užduoties atlikimą. 

„O jeigu dirbate su išorės atrankų partneriais, siūlome juos būtinai iš anksto informuoti apie savo poilsio planus. Taip atrankų specialistai galės aiškiai suplanuoti, pristatyti kandidatus iki jūsų atostogų ar juos kalbinti atostogų metu. 

Taip pat atrankų specialistai šiuo atveju iš anksto galės informuoti kandidatus apie tai, kad atsakymo ar kito etapo reikės palaukti. Informuojant kandidatą paskutinę sekundę ar tiesiog priverčiant jį ilgai laukti be atsakymo, ne tik parodome nepagarbą, prastiname darbdavio įvaizdį, bet ir galime paleisti talentą iš savo rankų, jeigu jis aktyviai dalyvauja kitose atrankose“, – perspėja specialistė.