Derinti darbą ir šeimos poreikius visada buvo iššūkis, tačiau dabar, karantino metu, šis išbandymas įgavo naujų atspalvių. Tėvai ne tik negali vesti vaikų į ugdymo įstaigas, tačiau pagal karantino rekomendacijas negali jų patikėti ir auklėms.

Darbo ir namų pareigų sumaišymas, kai nemokama pasakyti „ne“ nuolat dėmesio reikalaujantiems vaikams, dėmesio blaškymas triukšmu, vaikų nesupratimas, kodėl turi duoti tėvams ramaus laiko dirbti, kasdien griūvanti dienotvarkė ir nerimas dėl to, ar darbo efektyvumo sumažėjimas nebus pernelyg žymus. Tokie rūpesčiai dabar aktualūs daugeliui tėvų, kurie karantino laikotarpiu dirba iš namų.

Tokių išmėginimų patiriantiems tėvams patariame imtis kelių žingsnių, padėsiančių lengviau įveikti karantino išbandymą.

1. Sudarykite darbotvarkes visiems šeimos nariams, kurių būtų griežtai laikomasi. Jose turėtų būti numatytas pusryčių, pietų ir vakarienės laikas, mankštos laikas, pamokų arba kitų ugdymosi užsiėmimų laikas, namų ruošos darbai ir pan. Numatykite ir pietų miego laiką, jeigu įmanoma. Darbo pertraukas darykite tada, kai šios pertraukos būna ir vaikų darbotvarkėje. Plane turi būti numatytas ir laikas, kai būsite tik su šeima, nebedirbsite. Rutina ir įpareigoja, ir suteikia ramybės. Žinoma, nepaverskite šios dienotvarkės baubu: jeigu kažkas nepavyksta pagal planą, reikia lanksčiai prisitaikyti ir ją perdėlioti.

2. Nustatykite taisykles ir labai nuoširdžiai paaiškinkite vaikams, dėl ko yra svarbu, kad šiuo metu galėtumėte dirbti, ir kas jums trukdo dirbti efektyviai. Paprastai pasakykite, ko iš vaikų tikitės. Galite nupiešti ar atspausdinti žaismingus ženklus, kuriuos kabintumėte ant durų ar prie savo darbo stalo, kurie rodytų, jog šiuo metu būtina laikytis visiškos tylos (tarkime, jeigu dalyvaujate vaizdo konferencijoje), arba kad galima jus trumpam sutrukdyti.

3. Įrenkite savo darbo vietą taip, kad ji atrodytų kaip biure, ir kiek įmanoma ją atskirkite nuo kitų buto erdvių. Palaikykite joje tvarką, nesineškite prie darbo stalo maisto. Vaikams taip bus lengviau suprasti, kad jūsų darbas iš tiesų rimtas.

4. Su darbdaviu siekite lankstumo. Pavyzdžiui, jeigu jūsų šeimoje yra žmogus, kuris daugiau laiko vaikams gali skirti vakare, tačiau negali ryte, jūs galite susitarti ir daugiau darbo užduočių atlikti vakare.

5. Pasitelkite kūrybiškumą. Ieškokite idėjų internete, klausinėkite savo pažįstamų, kokių užsiėmimų jie duoda savo vaikams, kurie juos įtrauktų ir tai nebūtų vien technologijomis paremti sprendimai.

Svarbiausia, išlikite ramūs. Šiuo metu nereikėtų kaltinti savęs dėl to, kad ne visi darbai išeina tobulai, o vaikai galbūt kartais televizorių žiūri per ilgai. Reikėtų turėti realistiškus lūkesčius, suteikti teisę sau klysti. Gyvename ypatingomis sąlygomis, ir visiems mums tenka mokytis naujų dalykų, atrasti naujus efektyvius sprendimus neįprastose situacijose. Galiausiai ši patirtis gali ir sustiprinti, praplėsti mūsų kompetencijasgebėjimą prisitaikyti nuolat kintančiame pasaulyje – ieškokime, kokių privalumų galėsime išsinešti iš šios situacijos.