Geras gyvenimo aprašymas – tik pirmas žingsnis svajonių darbo link. Gavę kvietimą į susitikimą su potencialiu darbdaviu taip pat turite ne mažiau pasistengti – juk pirmas įspūdis dažnai gali tapti paskutiniu. Klaipėdos padalinio vadovė Irena Šiurkė dalijasi keletu pagrindinių patarimų, į ką verta atkreipti dėmesį savo aprangoje ir išvaizdoje prieš vykstant į darbo pokalbį.

Pasak pašnekovės, pagrindinė aprangos darbo pokalbio metu taisyklė: apranga turi būti „teisinga”, t.y. atspindėti pareigas, į kurias pretenduojate. Vertėtų pasidomėti ir apie pačią įmonę, joje vyraujančią kultūrą, aplinką, kolektyvą ir pan. – tiesiog suprasti, kur einate ir ko einate, nes vienokio aprangos kodo reiktų paisyti pretenduojant į vadovaujančias pozicijas ir gerokai laisvesnį aprangos stilių galima rinktis, jei pretenduojate į kūrybines, meno sričių pozicijas.

Niekuomet neprašausite pasirinkę klasikinio stiliaus derinius, oficialius drabužius – švarką, pieštuko silueto sijoną, tiesaus kirpimo ar į apačią siaurėjančias kelnes, šviesius marškinius. Jei kalbėtume apie pozicijas, kuriose labiau vertinamas kūrybiškumas ar turite parodyti, jog esate asmenybė – „pataikysite“ pasirinkę ir džinsų bei marškinėlių derinį, o klasikinio kostiumėlio derinys gali likti neįvertintas.

Taip pat svarbu prisiminti ir rinktis tinkamo ilgio sijoną, kelnes, apskritai dėvėti savo dydžio rūbus – ne per daug laisvus, bet ir ne per daug išryškinančius figūrą.

Kalbant apie spalvų paletę, vertėtų rinktis neutralią – reikalingos tik klasikinės, neblaškančios ir ne per ryškios spalvos – juoda, pilka, tamsiai mėlyna, ruda ir jos atspalviai, balta, melsva, pelenų rožės, smėlio spalvos bus tikrai tos, kurios šiuo atveju bus geriausias pasirinkimas.

Aksesuarai turėtų būti minimalūs – vestuvinis ar sužadėtuvių žiedas, laikrodis, minimalistinis pakabukas. Reikėtų vengti bižuterijos ir tiesiog neapsikrauti savęs dideliu kiekiu papuošalų. Atkreipkite dėmesį ir į rankinę, batus, akinius – rankinė neturėtų būti per didelė, tačiau ir ne delninė, batai turėtų būti patogus, ne per aukštu kulnu ir svarbiausia – nuvalyti. Nuosaikumas čia – stilingiausias!

Apskritai, švara ir paprastumas bus faktoriai, lemsiantys Jūsų darbo pokalbio sėkmę, tad ir makiažas turėtų būti minimalus, o kvepalų aromato pageidautina… jokio.

Dažnu atveju gelbėja bei padeda apsispręsti ir paprasta vaizdų paieška pagal raktažodį „smart casual“ – tai patogus, universalus, bet profesionalumu alsuojantis įvaizdis.

Kad ir kokią aprangą besirinktumėte – svarbiausia, kad ji būtų patogi Jums, nevaržytų ir leistų savimi pasitikėti pokalbio metu, bet tuo pačiu turėtų neprovokuoti ir nekelti papildomų klausimų, neblaškyti pašnekovo dėmesio.

Reikėtų nepamiršti, kad apranga Jūs parodote ir pagarbą darbdaviui, ir savo tinkamumą norimoms pareigoms – todėl rinkitės atsakingai!