Naujų karjeros galimybių paieškoje svarbu išsiskirti iš kitų kandidatų rato. Puikus būdas tai padaryti – gerai paruoštas motyvacinis laiškas. Nors pagrindinė informacija apie Jūsų darbines patirtis, išsilavinimą, svarbiausius gebėjimus ir įgūdžius turi atsispindėti gyvenimo aprašyme, motyvacinis laiškas suteikia galimybę atsiskleisti Jūsų asmenybei.

Ar motyvacinis laiškas yra būtinas?

Be abejonės, jei taip nurodyta darbo skelbime. Jei kandidatuojant į norimą poziciją potencialus darbdavys prašo tik gyvenimo aprašymo, trumpas motyvacinis laiškas taip pat nepamaišys. Atvirkščiai, gerai parengtas motyvacinis laiškas/žinutė gali paskatinti atrankų specialistą atkreipti dėmesį į Jūsų kandidatūrą net jei žvilgtelėjus į gyvenimo aprašymą, darbinės patirtys pasirodys per menkos, arba,  atvirkščiai, per stiprios (angl.: overqualified).

Forma

Potencialiam darbdaviui prašant motyvacinio laiško, siūlytume jį parengti pdf. formatu ir siųsti kaip priedą kartu su CV. „Laiško“ viršuje nurodykite savo vardą pavardę bei poziciją į kurią pretenduojate. Teksto pabaigoje nurodykite savo vardą pavardę taip, lyg pasirašydami dokumentą ar įprastą laišką.

Tuo atveju, jei motyvacinis laiškas nėra būtina sąlyga kandidatuojant, jo funkciją puikiausiai atliks kartu su CV siunčiamas elektroninis laiškas ar žinutė (jei kandidatuojate naudodami darbo paieškos portalą).

Ar galima skirtingiems darbo pasiūlymams naudoti tą patį motyvacinį laišką? Ir taip, ir ne. Kartą paruošus gerą motyvacinį laišką, jo griaučius, „rėmą“ galima naudoti aplikuojant į skirtingas pozicijas, tačiau kiekvieną kartą privalu jį modifikuoti – ne tik pakeisti adresatą bei įmonės pavadinimą, tačiau pritaikyti turinį pagal įmonės deklaruojamas vertybes bei keliamus pozicijai reikalavimus. Adresatas skaitydamas Jūsų motyvacinį laišką turi būti tikras, kad jis yra skirtas būtent jam ir nėra naudojamas kandidatuojant pagal kitų įmonių pasiūlymus.

Pro tip: Jei žinote atranką vykdančio specialisto vardą, suasmeninkite savo laišką, naudodami konkretų kreipinį.

Turinys

Rašydami motyvacinį laišką turite atsakyti į kelis esminius klausimus: kodėl Jūs esate tinkamas šiai pozicijai, kodėl Jus domina šis pasiūlymas/įmonė bei kodėl potencialus darbdavys turi, tiesiog privalo, pasikviesti pokalbiui būtent Jus. Atsakinėdami į šiuos klausimus stenkitės tilpti į vieną puslapį. Jei motyvacinis laiškas nėra būtinas kandidatuojant – mažiau yra geriau, tad pusės puslapio žinutė bus pakankama.

Motyvacinio laiško turinys turėtų papildyti gyvenimo aprašyme nurodytą info, ją išplėtoti, suteikti „spalvų“. Minėkite savo didžiausius karjeros pasiekimus bei įgyvendintus projektus, įvardinkite savo stipriąsias puses. Nebijokite savęs pagirti – toks ir yra Jūsų tikslas. Būtina atminti, kad minimi karjeros pasiekimai bei gebėjimai turi būti susiję su darbo pozicija, į kurią kandidatuojate. Išsirinkite kelis svarbiausius pozicijai keliamus reikalavimus ir naudodami pavyzdžius iš savo darbinės patirties, argumentuokite, kodėl juos puikiai atliepiate. Jei esate savo karjeros pradžioje arba keičiate karjeros kryptį, įvardinkite, kurios asmeninės savybės bei įgyti gebėjimai būtų naudingiausi naujoje pozicijoje.

Stilius

Rinkdamiesi motyvacinio laiško toną, atkreipkite dėmesį, kiek formalus yra darbo skelbimo tekstas, kaip viešojoje erdvėje save pristato įmonė bei, žinoma, į kokią poziciją kandidatuojate. Atliepdami įmonės stilių parodysite, kad lengvai pritapsite prie organizacijos kultūros bei naujos komandos.

Bijant „prašauti pro šalį“ patartina laikytis oficialaus stiliaus, vis dėlto, perskaičius laišką neturėtų susidaryti įspūdis, jog laišką rašė robotas. Naudokite sau įprastą profesinę kalbą.

Laiško pabaiga

Įvardinus svarbiausius savo karjeros pasiekimus ir asmenines savybes, kurios bus nepakeičiamos naujoje pozicijoje, užbaikite laišką raginimu/kvietimu/skatinimu susitikti gyvam pokalbiui.

Redagavimas

Paruoštą motyvacinį laišką privalu patikrinti – ne tik ištaisyti gramatines ar stiliaus klaidas, tačiau ir kritiškai įvertinti laiško turinį. Pravartu paprašyti kito asmens laišką perskaityti ir jį įvertinti – pagal gautus pastebėjimus/patarimus jį pakoreguoti. Jei tokios galimybės nėra, paruoštą motyvacinį laišką palikite bent kuriam laikui nuošalyje ir prisėskite prie jo po kelių valandų – pažvelkite į tekstą „šviežiomis“ akimis. Tikėtina, atrasite perteklinės informacijos, kurią reikės panaikinti, ar, atvirkščiai, kils minčių, kuo laišką papildyti, kad jis paliktų neišdildomą įspūdį.

Planuojate karjeros pokyčius? Susisiekime! Individualios karjeros konsultacijos metu atsakysime į visus rūpimus klausimus, pateiksime darbo pasiūlymų. Daugiau informacijos rasite:

Karjeros konsultacijos