Dovilė Toleikytė, Emplonet IT atrankų konsultantė 
Dovilė Toleikytė, Emplonet IT atrankų konsultantė 

Dažnai sulaukiu klausimo „kaip tu viską spėji?!“, sako @Vilniaus kolegija organizacijų vadybos trečiakursė, Emplonet IT atrankų konsultantė Dovilė Toleikytė. Lapkričio 17-ąją, Tarptautinę studentų dieną, ji sulaukia ir sveikinimų, ir klausimų, kaip pavyksta derinti studijas ir darbą pilnu etatu.

„Dažniausiai tiesiog nusišypsodavau ir atsakydavau, kad kuo daugiau darai, tuo daugiau spėji“, – sako Dovilė. O šįkart ji dalijasi ir dar keliais atsakymais – jai pasiteisinusiais sėkmės receptais: 

  • Mylėti tai, ką darai ir ko mokaisi. Dovilė nesijaučia labai tipiška studente, nes paskaitų išties laukia, jos ją įtraukia. Dalį studijų metu įgytų žinių ji panaudoja darbe, dalį darbe įgytų žinių panaudoja studijose. 
  • Dešimties minučių taisyklė. Dovilės teigimu, prisivertus prisėsti prie užduoties dešimčiai minučių – mesti nebesinori ir užduotis (dažniausiai) yra atliekama. 
  • Poilsis. Dažnai save graužiame dėl to, kad „negaliu sau leisti pailsėti“, kad neturime tam laiko. Tačiau pamirštame vieną esminį dalyką – jei esame išsekę, užduoties atlikimui turime skirti gerokai daugiau laiko ir kantrybės, neretai pradeda imti frustracija, labai nukenčia kokybė. Apėmus nuovargiui, Dovilė skiria laiko pailsėti ir tik jausdamasi geriau tiek fiziškai, tiek emociškai   kimba į darbus. 
  • Teisingas ir konkrečiam žmogui tinkantis prioritetų pasiskirstymas. Nors anksčiau laikėsi nuomonės, kad reikia pradėti nuo sunkiausių, labiausiai nepatinkančių užduočių, tačiau jai labiau pasiteisino kitas būdas – pradžioje atsilikti lengviausias, trumpesnes užduotis. Užduotis pradėjus gliaudyti kaip riešutus, apetitas sukyla, motyvacija užauga, ir prisiversti atlikti „neskanias“ užduotis sekasi lengviau. 
  • „Užsirašyk ir nubrauk“ metodas. Dovilė stengiasi užsirašyti visos dienos užduotis ir jas atlikusi – užbraukti. Matymas, kad užduočių vis mažėja, taip pat padidina motyvaciją. 
  • Atvirumas. Visų pirma su savimi, po to su vadovais bei dėstytojais. Reikia nebijoti sau pasakyti, kad pavargau, kad noriu atsitraukti, skirti laiko savo savijautos gerinimui. Nebijoti apie tai pasakyti ir darbdaviui – paprašyti ilgesnių darbo pietų ar truputį anksčiau atsitraukti ir trumpai nusnausti, kad atgautum jėgas. Dovilės įsitikinimu, sveika organizacija tam neprieštaraus, o jei organizacija nėra tokia – galbūt laikas apsvarstyti karjeros pokyčius? Verta būti atviriems ir su dėstytojais, nebijoti atvirai pasikalbėti ir pasidalyti, kad nespėjate. Atvira komunikacija yra pagrindinis įrankis, norint išspręsti problemas bei ieškoti sprendimo. 

Dovilė tikisi, kad šie patarimai bus naudingi. O mes sveikiname kolegę su Studentų diena, ir linkime stiprybės bei neblėstančio atkaklumo siekiant savo tikslo!