Kaip skiriasi darbuotojų pritraukimas ir išlaikymas skirtingų kartų kontekste? Ar organizacijos turėtų atsižvelgti į amžiaus rodiklį kurdamos, stiprindamos bei įgyvendindamos personalo valdymo strategiją?

Priklausymas tam tikrai amžiaus grupei neturėtų rikiuotis svarbiausių charakteristikų sąraše. Ypač įvairovę ir įtrauktį puoselėjančiose  organizacijose. Turime suprasti ir siekti kuo geriau pažinti konkretų kandidatą, personalizuoti santykį su juo, sužinoti, kokiu kanalu jis linkęs bendrauti, suprasti, kas jam aktualu, kokiems įmonės ir darbo aspektams jis teikia prioritetą, pastebi Emplonet vadovė Violeta Jakutė.

Violeta Jakutė, Emplonet vadovė

Nepriklausomai nuo amžiaus, vieningai aktualūs ir daugelio vertinami šie aspektai:

  • Pozityvi kandidato patirtis įdarbinimo proceso metu;
  • Darbdavio požiūris į darbo-poilsio balansą;
  • Lankstumas darbo laikui ir formai;
  • Individualizuotas požiūris į žmogų ir jo profesinius lūkesčius;
  • Dėmesys emocinei ir fizinei gerovei.

„Jeigu gebame visa tai įvertinti ir į tai atsižvelgti, tuomet jau galime pažvelgti ir giliau: tampa naudingas komunikacijos, pritraukimo kanalų, labiausiai tinkančių skirtingų kartų atstovams, išmanymas“, – sako Violeta, įrašų cikle aptarsianti įvairias amžiaus grupes, joms būdingus įpročius, bruožus, kurių išmanymas įgalina tikslingesnei paieškai, pritraukimui bei išlaikymui.

Dabar aptarsime pirmą – kūdikių bumo kartą. Tai 58 m. ir vyresni žmonės, kurių Lietuvoje darbingo amžiaus yra virš 300 tūkst. Stengiantis pritraukti į darbo poziciją vyresnio amžiaus kandidatą, Violeta siūlo atsižvelgti į tai, ko kūdikių bumo kartos dirbantieji dažnai tikisi iš darboviečių:

  • Paprastai vyresni žmonės nori pasidalyti savo žiniomis ir patirtimi, todėl organizacijoje galėtų būti sukurtos galimybės jiems prisidėti prie įmonės augimo ir mažiau patyrusių specialistų priežiūros / ugdymo;
  • Dalis vyresniųjų gali ieškoti galimybių dirbti ne visą darbo dieną, lanksčiu grafiku;
  • Jie nori jaustis saugūs, kol išeis į pensiją, todėl didelį dėmesį skiria ir pačios įmonės, ir pozicijos stabilumui;
  • Vyresnio amžiaus kartos atstovai vertina, jeigu suteikiamas papildomas sveikatos draudimas;
  • Nors jie domisi ir yra suinteresuoti įmonės kultūros palaikymu, bet svarbesnis prioritetas jiems yra kasdienės užduotys.

Dar keli V. Jakutės patarimai, į ką derėtų atkreipti dėmesį:

  • Tradiciniai darbo skelbimų sklaidos būdai, taip pat skelbimai TV ar radijuje, yra aktualūs ir paveikūs šiai amžiaus grupei;
  • Soc. medijos kanalai taip pat veiksmingi pritraukiant kūdikių bumo kartos atstovus. Pagal pasaulinę statistiką, palankiausi darbo skelbimų sklaidai yra Facebook bei YouTube kanalai: LinkedIn naudojasi 24% šios kartos žmonių, Instagram – 24%, Twitter – 17-31%, YouTube – 70%, Facebook – 68-70%, Google – 39%;
  • Pastebima, kad visų kartų žmonės dabar gan aktyviai naudoja mobiliuosius telefonus. Vis tik vyresnės kartos atstovus kol kas dar lengviau pasiekti per kompiuterius, tad reikėtų įsitikinti, kad jūsų kuriami darbo skelbimai ir kita komunikacija bus pritaikyta ne tik mobiliųjų telefonų, bet ir kompiuterių ekranams.

„O tiesiog iš žmogiškosios pusės, svarbiausia, ką reikėtų atsiminti kalbinant kūdikių bumo kartos kandidatus, jog pastarieji sukaupę daug gyvenimo ir darbo patirties, kuriai realizuoti ir ieškome geriausio sprendimo “, – pabrėžia Violeta.