Nepatogūs klausimai – ar verta ir kaip juos užduoti: ar tikrai visi klausimai geri? Ko negali klausti darbdavys? Ko neklausti kandidatui pirmo pokalbio metu ir ką kandidatams geriau „nutylėti“ ?

Šiuo metu mes gyvename informacijos pertekliaus laikais, internetiniuose portaluose galime rasti įvairios medžiagos bei patarimų visais gyvenimiškais ir profesiniais klausimais. Norint pasiruošti darbo pokalbiui, taip pat galima rasti įvairiausių patarimų: kaip elgtis, kaip apsirengti, ko klausti pokalbio metu ir kitokios panašaus turinio informacijos.

Pasiruošimas sustiprina pasitikėjimą savimi, kandidatas gali šiek tiek laisviau jaustis ir labiau atsiskleisti. Renkantis komandos narį, vykdant pokalbius labai dažnai susiduriama su tam tikrais kandidatų klausimais, kurie sudaro neigiamą įspūdį apie pašnekovą, kitą vertus, darbdavys, lygiai taip pat turi pasverti kaip, ko ir kada paklausti, kad kandidatas nepasijaustų diskriminuojamas ar per daug „giliai“ ir asmeniškai kalbinamas.

Pridėtinės vertės

Kaip pastebėjo Klaipėdos skyriaus Personalo atrankų specialistė Rūta Mikalauskienė, labai dažnai pasitaiko kandidatų, kurie pačioje darbo pokalbio pradžioje jau nori išsiaiškinti materialinę naudą, kurią gaus būsimoje darbovietėje. Kandidatams svarbu atlyginimo dydis ir materialiniai daiktai (mobilus telefonas, automobilis), papildomos naudos. Žinoma, šie dalykai visiems yra labai svarbu, tačiau tokius klausimus aptarkite kituose etapuose arba pasilikite pokalbio pabaigai – patarė specialistė, juolab, kai šiuo metu, privaloma darbo skelbime įvardyti numatomo darbo užmokesčio rėžius ne taip ir sunku orientuotis, kiek galima tikėtis uždirbti bent pačioje pradžioje.

Poilsio laikas

Šalia materialinės naudos visada eina patogus darbo grafikas ir laisvas laikas. Dažniausiai darbo grafikas yra nurodomas darbo skelbime, tačiau kandidatams norisi sužinoti smulkmenas: „ar reikės dirbti viršvalandžius?“, „kada galėsiu išeiti atostogų?“, „ar galėsiu pasiimti mamadienius/tėvadienius?“. Uždavus tokius klausimus pirmojo pokalbio metu, kandidatas iškelia savo asmeninius poreikius aukščiau motyvacijos būsimam darbui. Personalo atrankų specialistė Rūta Mikalauskienė priduria, jog apmaudžiausia, kada tokius klausimus užduoda į aukščiausios/vidurinės grandies vadovaujančias pozicijas pretenduojantys.

Pasidomėkite įmone

Natūralu, kad pretenduojant į naują darbo vietą atsiranda neaiškumų, tad įmonių atstovai pasiruošę suteikti visą būtiną informaciją. Nėra sunku pastebėti, kai kandidatas nuoširdžiai domisi būsima darboviete bei darbo vieta. Tačiau pasitaiko ir tokių kandidatų, kurių pirmas klausimas būna: „kokią veiklą vykdo ši įmonė?“  Tokiu klausimu kandidatas parodo savo nesusidomėjimą ir dažnu atveju jo kandidatūra nėra svarstoma. Būtinai pasidomėkite įmone, jos struktūra, veiklos kryptimis, vizija ir panašia informacija. Būsimam darbdaviui tikrai paliksite teigiamą įspūdį.

Karjera

Įmonės dažnu atveju optimistiškai vertina kandidatų domėjimąsi karjeros perspektyvomis, įmonės plėtros ir augimo vizija, tačiau klausimas: „kada numatomas kilimas pareigose?“ didelio susižavėjimo nekelia, kai yra užduodamas pirmojo interviu metu. Tokiu klausimu kandidatas parodo savo požiūrį siekti greitų rezultatų, neįdedant pastangų. Pašnekovė pataria šiuo atveju klausimą bendrinti – ar numatomos karjeros, kilimo pareigose perspektyvos įmonėje, skyriuje.

Darbo užmokestis

Klaipėdos padalinio vadovė Irena Šiurkė stebisi, kad daugumai kandidatų vis dar nepatogus klausimas dėl darbo užmokesčio lūkesčių – paklaustas apie lūkesčius kandidatas vis dar bando „gražiai apeiti“ ir atsakyti labai abstrakčiai, kokio užmokesčio norėtų/tikėtųsi, nes bijoma per daug užsiprašyti ar tiesiog per mažai save įvertinti, tačiau šioje vietoje reikėtų nesikuklinti ir drąsiai įvardinti skaičius, ar pridėtines vertes, ko tikėtumėtės – tai padės apsispręsti abiem pusėms, ar tikrai susitiko tie, kurių vizija ir lūkesčiai šiuo klausimu sutampa. Šiuo atveju tinka paprastas klausimas – „koks numatomas atlyginimas “ arba „iš kokių dalių sudarytas atlyginimas“ ir pan. Tai labai elementarus ir paprastai formuluojamas klausimas, visiškai nereikėtų galvoti kaip gudriau paklausti, kad gauti atsakymą. Atvirai reikėtų pasakyti, jei esate atviras deryboms arba nesate linkęs mažinti lūkesčių. Svarbiausia, kad atlygio klausimas būtų aptariamas, kai jau išsiaiškinote, ko iš Jūsų tikimąsi, kokios bus funkcijos, atsakomybės – tada ir pats kandidatas savo atlygio lūkesčius gali objektyviau įsivertinti.

Buvusios darbovietės

Įmonei svarbu stabilumas dėl to, daug dėmesio kreipiama į kandidato darboviečių kaitą, o dar svarbiau – priežastys, lėmusios kaitą. Greičiausiai nebus nė vieno pokalbio, kuriame nebūtų domimasi apie buvusias patirtis. Gavę klausimą apie buvusias darbovietes – pamirškite nuoskaudas! Atsakant į šį klausimą svarbiausia kandidatui nepamiršti, kad jokiu būdu negalima imti pasakoti visų blogybių, privertusių išeiti iš darbo, ar koks negeras buvo vadovas, keisti ar nedraugiški kolegos, prasta alga ar pan. Geriausia strategija šiuo atveju pagal Klaipėdos padalinio vadovę – viską pateikti per pozityvumo prizmę. Galima atsakyti, jog praėjusioje darbovietėje išmokote daugybę dalykų, įgijote daug naudingų įgūdžių, žinių, užaugote ir pajutote, jog nebepavyks tobulėti, o kadangi norėjosi tobulėjimo, augimo, ėjimo į priekį – keitėte įmonę, pareigas. Svarbiausia – būti pozityviam ir atrasti gerų dalykų, kurie kartu galėtų būti ir argumentais kodėl būtent TU ir kodėl būtent ČIA.

Klaipėdos padalinio vadovė Irena Šiurkė sako, jog darbo pokalbis – savotiškas pardavimo procesas, kurio metu Jūs parduodate save, o kiekvienas Jūsų klausimas ir atsakymas yra vertinamas. Šiuo atveju pamirškite sąvoką, kad darbai kalba patys už save – kol negavote progos parodyti savo įgūdžių, turite save „reklamuoti“ (skaitykite daugiau apie CV kūrimą ir redagavimą, tinkamos aprangos pasirinkimą ankstesniuose mūsų straipsniuose ir patarimų rubrikose) su tikslinga prezentacija bei konstruktyviais klausimais.

Planuojate karjeros pokyčius? Susisiekime! Individualios karjeros konsultacijos metu atsakysime į visus rūpimus klausimus, pateiksime darbo pasiūlymų. Daugiau informacijos rasite:

Karjeros konsultacijos

Darbdavio klausimai

Ne mažiau atsakingai pokalbiui turi pasirengti ir darbdavys – apgalvoti, ką nori sužinoti ir kaip teisingai, nedviprasmiškai užduoti klausimus. Kandidatas neturėtų pasijusti tardomas, diskriminuojamas ar, kad jo klausiama per daug asmeninių klausimų, kas nėra susiję su jo būsimomis pareigomis ar įgūdžiais ir reikalinga kvalifikacija tiesioginiam darbui atlikti. Reikėtų vengti tiesioginių klausimų apie šeimyninę padėtį, planuojamą šeimos pagausėjimą ar domėtis, kuo užsiima kiti kandidato šeimos nariai. Pašnekovė taip pat užsiminė, jog nevalia domėtis kandidato gyvenamosios vietos nuosavybės klausimais, turimomis paskolomis, seksualine orientacija, religinėmis pažiūromis, rasės ir tautybės klausimais. Rizikingas klausimas ir dėl kandidato sveikatos, nebent tai būtų priežastis, dėl ko jis negalėtų atlikti tiesiogiai jam pavesto darbo. Šiuo atveju kandidatui labai svarbu žinoti, kaip reaguoti, o gavęs nepatogų klausimą tiesiog turėtų paklausti, kaip klausimas tiesiogiai susijęs su jo norima pozicija ir nuspręsti, ar gali/nori atsakyti.

Sunku rasti tinkamus kandidatus? Mes galime padėti!

Darbuotojų paieška ir atranka